İKTİSAT DENEYSEL BİR BİLİM OLMAYA MI BAŞLIYOR?

Yard. Doç. Dr. Zafer Akın & Ü. Barış Urhan

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Kopenhag Üniversitesi

 


 
GİRİŞ
İktisat uzun yıllar boyunca deneysel bir bilim olarak düşünülmemiş ve bu sebeple de birçok akım tarafından bilim olup olmadığı konusu uzun tartışmalar ışığında sorgulanmıştır. Bugün geldiğimiz noktada özellikle yirminci yüzyılla birlikte matematiğin iktisat içindeki yerini hızla sağlamlaştırması mevcut tartışmanın boyutunu “iktisat ne kadar deneysel bir bilim dalı olabilir?” noktasına getirmiştir.
Vernon Smith ve Daniel Kahneman’ın elli yılı aşkın süredir bu alanda yürüttüğü çalışmalar beraberinde Nobel Ekonomi Ödülü’nü getirmekle kalmayıp iktisat içerisinde, günümüzde en hızlı ilerleyen ve gelişen bir akımın da geniş kitleler tarafından kabul edilmesini sağlamıştır.
Bu çalışma iktisada deneysel bakışın gelişimini mevcut uygulamaları ile ele alarak bu alanda Türkiye’de yapılan çalışmalara yer vermekle birlikte, disiplinin pratik uygulamalarından da bahsedecektir. Konuyla ilgili bir diğer alan olan davranışsal iktisat ise yine ayrıca irdelenecektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bunlar ilginizi çekebilir

UCUZLUK: KÖTÜ ŞÖHRETLİ FİYAT-DEĞER

“İdeologlar teorilerini sürekli olarak gerçeklerle ‘test ettiklerin’ iddia etseler...

SEVGİLİLER GÜNÜ ÜZERİNDEN KÜLTÜR, RASYONALİTE VE TÜKETİM OKUMALARI*

"Biz sevgililer günü gibi kapitalizmin oyunu olan şeylere gelmiyoruz canım ya". Siz gelmiyorsunuz da bakalım başkası geliyor mu, geliyorsa neden geliyor, ne kadar geliyor?

Türkiye’nin Toplumsal Gerçeklerine Ekonomi Sosyolojisi Penceresinden Bakmak – 1

Sosyal bilimlere özgü kavram ve teorileri başka toplumlardan alarak...

Homo Normalis’in* Kategorileri

Kavramlar ve Kategoriler 1. “İçeri” neresidir? “Dışarı” neresi? Bu sorular...