KİTAP TANITIMI: İKTİSAT PENCEREMDEN
Ceyhun_Elgin | February 1, 2010İktisattaki duruşu ve bakış açısında katılmadığım birçok nokta olsa da özgeçmişini gören herkesin takdir edeceği gibi iktisatçılığına kimsenin bir söz söyleyemeyeceği biri, Oktay Yenal. London School of Economics ve Chicago Üniversiteleri’nde eğitim görmüş, sonrasında ise İstanbul, Eruzum Atatürk, Boğaziçi, Princeton, Sussex ve Koç Üniversiteleri ile uzun yıllar Dünya Bankası’nda çalışmış bir iktisatçı.
Bu kadar güçlü ve uzun bir kariyere sahip olduğu için de haliyle, uzun meslek yaşamı boyunca epey anı ve tecrübe biriktirmiş Yenal. Kendisinin anıları da Homer Kitabevi tarafından yayınlanmış. Kitabın birinci baskısı 2005′de yayınlanmasına rağmen, utanarak söylemek gerekirse, bir iktisatçı adayı olarak ben, kitabı 2009 yazının sonunda bir kitabevi rafının arka köşelerinden birinde fark edebildim. Idefixe’de kitap tükenmiş gözüktüğü için kitabı satın alabilmeniz için aşağıdaki adresi verebilirim:
http://www.kitapturk.com/books/Kitap/51646/Iktisat_Penceremden_-_Anilar_Dusunceler.htm

Yenal, hem kariyeri boyunca ve meslek yaşamının sonlandırıp emekli olduğunda Türkiye’ye geldiğinde sık sık hayal kırıklığına uğramış. Örneğin, İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi olduğunda, hiçbir işe yaramadan, ayda bir toplantıya katılıp maaş almayı içine sindiremediğinden istifa etmiş. Koç Üniversitesi mütevveli heyetinde çalışırken, kendi tabiriyle, “üniversitenin bir meslek okulu değil, bilimsel araştırma merkezi” olması için sergilediği gayretler boşa çıkınca bu görevinden ayrılmış. Yenal’ın hayal kırıklığı o kadar büyük ki, “İktisat Penceremden Anılar- Düşünceler” başlıklı bir iktisatçı ya da iktisatçı adayı için çok faydalı olabilecek kitabının, pek ilgi görmeyeceğini dahi düşünmüş. Kendi ifadesiyle kaçan fırsatlar diyarı olarak görmüş kendi Yazık Dünya’sını. Sözü Yenal’a bırakırsak:
“….iktisat bilim dalını sadece meslek olarak değil, fakat yaşam uğraşısı olarak seçmiş olmamdan mutluyum. Nitekim iktisatçı mesleğim bittikten sonra da iktisatçılığım sürüyor. Onun için anılarım, bilinçli ya da bilinçaltı eğilimlerle, çevremde toplumsal yaşamı iyileştirme yönünde kaçırılan fırsatları, bazen de gözlediğim toplumsal aptallıkları yansıtma çabası olarak algılanabilir. Daha iyi olabilecekken olamayan dünya idi benim Yazık Dünyam.”
Kitabın arka kapağına tanıtım yazısı yazan Zafer Toprak’ın deyişiyle “20. yüzyılın ikinci yarısını anlamak için elzem bir anı kitabı Oktay Yenal’ın penceresi”






Oktay Yenal’dan bahis açılmışken onun bir diğer değerli kitabı: “Ulusların Zenginliği ve Uygarlığı
Eğitim Boyutu” nu da okumakta fayda var.
Kitap elimde olmadığı için tam olarak yazamıyorum ama Keynes’in (yanlış hatırlamıyorsam) Birleşmiş Milletler toplantısına katıldığı dönemde siyahi katılımcılar için söylediği “burası hayvanat bahçesi gibi…” sözlerini okuduğumda bir hayli şaşırmıştım.
Kitabı 2003′te 2. el olarak bulabilmiştim, baskısı tükenmişti:
http://www.netkitap.com/kitap-uluslarin-zenginligi-ve-uygarligi-egitim-boyutu-oktay-yenal-turkiye-is-bankasi-yayinlari.htm
Yapılan yorumlar (yeniden-eskiye) sag tarafta görünse hoş olmaz mı?
Bu web sitesini bulduğum için o kadar mutluyum ki anlatamam !! Bilgiye olan açlığımı -özellikle iktisat üzerine- giderebilmek için internet üzerinde bulduğum en iyi ve yararlı bulduğum bir kaç siteden biri, ki diğerleride sağ tarafta bağlantılar adı altında verilmiş. Çok güzel, tebrikler, kıymetli yazılar, tavsiyeler ve bilgilerinizi paylaşmak için hala umudunuzun kaybolmamış olmasına tebrikler ve teşekkürler, emin olun işe yarıyorlar.